
Recepten
​
Bereiding:
Breng sjalot, wijnazijn, suiker met 4 el water en snuf zout in een steelpan aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. De sjalot moet zacht zijn, maar nog wel bite hebben.
​
Hussel de broccoli om met de olie en bak die in een matig hete koekenpan tot beetgaar met bruine randjes. Houd warm op laag pitje. Voeg nu eventueel een scheutje water toe en laat de broccoli onder deksel iets meer doorgaren, afhankelijk van je smaak.
Smelt de boter in een hapjespan en fruit daarin de knoflook, zorg dat de knoflook niet bruin wordt. Roer de boekweit door de olie met knoflook in de pan en voeg de bouillon toe. Kook 8-10 minuten. Roer af en toe tegen het aankoeken. Voeg de erwtjes toe en kook nog 2 minuten zonder deksel. De bouillon moet nu bijna opgenomen en verdampt zijn.
Schep dille, peterselie en kaas door de boekweit. Garneer met de ingekookte sjalot en extra dille. Serveer met de broccoli.
Ingrediënten voor 2 personen
- 4 sjalotten, in flinterdunne halve maantjes
- 2 el rode wijnazijn
- 2 el suiker
- 800 gr broccoli in roosjes, steel geschild en in reepjes
- 2 el olie (koolzaad-, zonnebloem-bof olijf-)
- 25 gr boter
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 150 gr boekweit, gepelde korrels
- 300 ml groentebouillon (poeder of blokje)
- 200 gr doperwtjes, vers of diepvries
- 10 gr dille, fijngehakt + extra
- 10 gr platte peterselie, fijngehakt
- 3 el versgeraspte Parmezaanse kaas

Voor 1 brood heb je nodig:
- 500 gr hele, gepelde boekweit*
- 1 flinke tl zout
- 150 ml lauwwarm water
- wat kruiden, noten of zaden (optioneel)
Ook nodig:
- staafmixer of foodprocessor met S-mes
- broodvorm
- bakpapier
- tijd: 8-12 uur weken, 24 uur fermenteren, 3 kwartier tot een uur bakken
​
Bereiding:
Spoel de boekweit goed af onder stromend water in een zeef.
Doe de boekweit in een flinke kom en voeg water toe tot de boekweit ruim onder staat.
De boekweit verdubbelt tijdens het weken.
Laat de kom 8 tot 12 uur staan, of langer als dat zo uitkomt.
Spoel de boekweit opnieuw goed af in een zeef tot het slijmerige (dat hoort zo) er grotendeels af is. Laat uitlekken.
Doe de boekweit terug in de afgespoelde kom en voeg het lauwwarme water en het zout toe.
Mix het geheel met een staafmixer of in een foodprocessor met S-mes tot het eruit ziet als een glad, dik wafel- of pannenkoekenbeslag. Er zullen wat hele korrels in blijven, dat geeft niet.
Je kunt er nu desgewenst voorzichtig fijngesneden kruiden of gehakte noten of pitten doorheen roeren als je een andere smaak wilt. Het brood is van zichzelf al wat kruimelig, dus geen grove stukken toevoegen.
Dek het beslag af en laat het 24 uur of langer staan op kamertemperatuur. Iets warmer gaat wat sneller.
Het deeg is dan enigszins schuimachtig geworden, gerezen en klaar om af te bakken. Er zitten luchtbelletjes in.
Verwarm de oven met bakvorm erin (zónder bakpapier) voor op 220 graden,.
Haal de bakvorm er voorzichtig uit (loeiheet!) en bekleed met bakpapier.
Giet het deeg in de vorm.
VERLAAG nu de oventemperatuur tot 170 graden!
Bak het brood 3 kwartier tot een uur. Controleer met een prikker of het gaar is.
Laat het brood een kwartier in de vorm rusten en stort het dan op een rooster om verder te laten afkoelen.

​
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Spreid de groenten uit over een bakplaat en meng met de 2 el olie naar keuze, zout en peper.
Rooster de groenten ca. 30 minuten in de oven. Schep halverwege om.
Rooster de hazelnoten de laatste 5-7 minuten mee.
Breng de groentebouillon aan de kook en kook hierin de boekweit 5 minuten. Zet dan warmtebron uit en laat 10 minuten afgedekt garen.
Schep de boekweit in een grote kom, voeg citroenrasp en -sap naar smaak toe. Meng met alle groenten en hazelnoten van de bakplaat. Breng eventueel verder op smaak met versgemalen zwart peper en zout.
Besprenkel met de huttentutolie en garneer met de peterselie.
​
Hoofdgerecht voor 3 personen:
​
- 2 rode uien of 3 sjalotten, in parten
- 3 winterpenen, in plakken van 1/2 cm
- 3 pastinaken, in plakken van 1/2 cm
- 500 g snijbonen, in stukken van 1,5 cm
- 2 el koolzaad-, zonnebloem of olijfolie
- 140 g hazelnoten, grof gehakt
- 100 g boekweit, hele gepelde korrel
- 200 ml groentebouillon (blokje of poeder)
- 1 citroen, geraspte schil en sap
- 1 el huttentutolie
- 10 g peterselie, gehakt of geknipt
- peper en zout naar smaak


​​​
Voor twee personen heb je nodig:
-
80 g boekweitvlokken of muesli (mix van tarwe-, boekweit- haver- en speltvlokken)
-
4-5 dl (plantaardige) melk
-
boekweithoning naar smaak
-
2 porties fruit naar keuze, ontdaan van eventuele kroontjes, steeltjes, schillen, pitten en/of klokhuizen en in stukken/plakjes
Ook nodig:
-
staafmixer met mengbeker of blender
-
2 grote glazen en herbruikbare rietjes
​
Bereiding:
Doe de vlokken of muesli, melk en honing in de mengbeker en roer even door zodat de melk vast in de vlokken trekt. Bereid het fruit voor zoals beschreven. Houd wat mooie stukjes fruit achter voor de garnering en doe het grootste deel van het fruit in de mengbeker. Mix tot een romige, schuimige massa. Schenk de smoothie in de glazen en garneer met het achtergehouden fruit.
Direct serveren met een rietje.

​
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 170 graden (óf bak de koek 5 min langer dan de aangegeven tijd).
Doe vlokken, suiker, (honing), meel, bakpoeder, kaneel, ei en zout in een kom en meng met een mixer met deeghaken de gesmolten boter (en yoghurt) erdoor. Voeg de cranberries en eventueel noten, rozijnen etc toe en roer tot alles is gemengd. Stort op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid uit tot 2 cm dikte. Bak 35-40 minuten in de oven tot de bovenkant stevig maar nog wel veerkrachtig is. Snijd de koek warm in de gewenste stukken en laat afkoelen.
De koeken blijven wekenlang goed in een gesloten bakje en je kunt ze ook invriezen.
Hieronder de ingrediënten voor twee varianten
Voor 20-24 stuks
-
315 gr boekweitvlokken of muesli (tarwe-, boekweit-, speltvlokken)
-
315 gr donkerbruine basterdsuiker
-
220 gr volkoren tarwemeel
-
7 gr bakpoeder
-
250 gr (plantaardige) boter, gesmolten
-
1 el kaneel
-
1 ei, losgeklopt
-
1 snuf zout
-
190 gr cranberries, gedroogd en geweekt
-
Eventueel extra naar keuze: noten, rozijnen, vijgen, dadels of abrikozen
Voor 20-24 stuks met minder suiker en boter heb je nodig:
-
315 gr boekweitvlokken of muesli (tarwe-, boekweit-, speltvlokken)
-
150 gr donkerbruine basterdsuiker
-
60 gr boekweithoning
-
220 gr volkoren tarwemeel
-
7 gr bakpoeder
-
125 gr (plantaardige) boter, gesmolten
-
175 gr (plantaardige) volle yoghurt
-
1 el kaneel
-
1 ei, losgeklopt
-
1 snuf zout
-
190 gr cranberries, gedroogd en geweekt
-
Eventueel extra naar keuze: noten, rozijnen, vijgen, dadels of abrikozen
Ook nodig: mixer of keukenmachine met deeghaken, bakpapier
​